Klantenservice | Slimme meter en standen

Netbeheerder

In Nederland zijn er meerdere regionale netbeheerders, zoals Enexis, Stedin, RENDO, Liander, Coteq, Enduris, enWestland Infra. Ook zijn er twee landelijke netwerkbeheerders, TenneT voor stroom en Gasunie voor gas.

Als je wilt weten wie je netbeheerder is, dan kun je ‘m vinden op basis van je postcode. In sommige regio’s kun je te maken hebben met twee netbeheerders, een voor de elektriciteit en een voor het gas. Wil je weten wie jouw netbeheerder(s) is/zijn? Klik dan hier.

Aan de netbeheerder in jouw regio betaal je verplichte netwerkkosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het transport van energie naar je huis of pand. Deze kosten worden via je energieleverancier in rekening gebracht en zie je terug op je energierekening. Alleen als grootverbruiker betaal je deze kosten rechtstreeks aan de netbeheerder. 

De landelijke netbeheerders onderhouden de technische toevoer en alle voorzieningen van het elektriciteits- en gasnetwerk. Dus ook de meters in jouw meterkast. En gaat er iets kapot? Dan zorgt jouw netbeheerder ervoor dat het gerepareerd wordt. 

Storing? Dan hoef je niet in de kou of in het donker te zitten. Bel gratis 0800-9009, dat is het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom. Via dat nummer bereik je het snelst de regionale netbeheerder voor een snelle oplossing.

Energiemeters en meterstanden

Kies je voor een dynamisch contract bij Energie Monster? Dan gaat een slimme meter nuttig werk doen. De slimme meter geeft namelijk automatisch en realtime de meterstanden door aan je netbeheerder en energieleverancier. 

Heb je nog ouderwetse (draaischijf)meters of meters van de eerste digitale generatie? Dan adviseren wij deze z.s.m. te laten vervangen door je netbeheerder. De installatie hiervan kun je aanvragen via de website van je netbeheerder. De installatie hiervan is in principe gratis, wanneer je de installatie aangeboden krijgt vanuit de netbeheerder. Ben je nog niet aan de beurt? Dan bedragen de kosten hiervan €72,60. 

Klanten van Energie Monster moeten zo min mogelijk. Oftewel, de meter opnemen en standen doorsturen is niet nodig. Daarvoor zorgt je slimme meter, die door ons op afstand kan worden uitgelezen. Lever je energie (bijvoorbeeld met zonnepanelen) terug aan het netwerk? Dan wordt dat exact geregistreerd en verwerkt. 

Heb je nog geen slimme meter? Dan wordt (doorgaans) eenmaal per jaar naar je meterstanden gevraagd. Let op: noteer de standen van je stroommeter zonder de nullen aan het begin. Als je twee telwerken hebt, geldt een daltarief en een normaaltarief. Noteer dus beide standen. Voor de gasmeter geldt: noteer de stand zonder de rode cijfers achter de komma.

Heb je een slimme meter, dan kan die op afstand worden uitgelezen. Maar niet door iedereen, zo slim zijn we wel. De enigen die de standen kunnen uitlezen ben jijzelf, je netbeheerder en uiteraard Energie Monster als je energieleverancier. Uiteraard worden er geen gegevens gedeeld met derde partijen.